Jornada de nanotecnologies: casos d'èxit + presentació www.nanohub.cat

Arnau Torruella i Cortés,

El passat 09 d’octubre a les instal·lacions de Barcelona del Centre Tecnològic Leitat el ClústerMAV vam celebrar una gran jornada de nanotecnologies. Aprofitant que en els Estats Units era el dia de la nanotecnologia (10.09) vam realitzar el llançament de la plataforma www.nanohub.cat, una eina que té la finalitat principal d’oferir serveis i  capacitats de les empreses/institucions del ClústerMAV al mercat, com també compartir instrumentació i infraestructures.

Prèviament a la seva presentació, es van abordar 6 casos d’èxit de nanomaterials i nanotecnologies que s’han introduït en el mercat demostrant la importància de les nanotecnologies a Catalunya. Primerament vam tenir l’oportunitat d’escoltar en Gregory  Travaille  de l’empresa FLUIDRA de l’aplicació de nanofibres en filtres per a piscina, millorant les capacitats dels filtres actuals que es troben en el mercat. Aquest projecte el van desenvolupar amb la col·laboració del Centre Tecnològic Leitat. Seguidament l’Antonio Onteniente d’Advanced Nanotechnologies ens ha mostrat l’habilitat que té un film de 60 micres per eliminar l’efecte VAO gràcies a la capacitat calefactora del propi film. La seva presentació ha sigut bastant especial gràcies als 2 videos mostrats (el primer d’ells tractant sobre les noves propietats que aportarà la nanotecnologia en el futur). A continuació, la Valentina Roxana d’OXOLUTIA ha mostrat els targets de PVD nanocompostos que produeixen a l’empresa i els seus principals compradors. Cal remarcar que l’empresa ha iniciat a ofertar un servei de consultoria per tal de fer arribar el seu producte nanotecnològic en el mercat d’una manera més eficient. Després ha sigut el torn de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) on en Jordi Reverter ha presentat 4 casos d’èxit. Pintures anti fungicides, producció de biogàs a partir de nanopartícules de Fe3O4, sensors de grafè i suavitzants per a la roba ens han indicat com els nanomaterials s’estan introduint a diferents sectors d’una manera molt eficient. Un espai s’ha reservat per a la basant més acadèmica de la nanotecnologia. En aquest cas hem pogut escoltar en Marc Delgado de la Universitat de Girona i el projecte que tenen per implementar una planta pilot per a la producció de nanofibres de cel·lulosa. Un aspecte molt interessant a tenir en compte de la seva ponència ha sigut la generació de vincles entre la recerca i la legislació amb l’objectiu d’apropar postures i fer més eficient la posada en el mercat de nous nanomaterials i nanotecnologies. Finalment, Nanomol Technologies de la mà de la Lídia Ferrer ens ha parlat de la nanomedicina, amb la reformulació de proteïnes pel tractament d’úlceres complexes. Aquesta darrere ponència ha sigut també molt interessant, on s’ha tractat una branca menys habitual en el grup de treball de nanomaterials i nanotecnologies del ClústerMAV, una branca a explorar de cara al futur.

Al acabar el coffee break, s’ha fet la presentació del www.nanohub.cat. El seu llançament s’ha considerat com un èxit total pels assistents, ja que aquesta eina aporta unes necessitats al sector de la nanotecnologia a Catalunya (i properament a nivell estatal i internacional) demandades per molts agents de l’entorn. El seu fàcil ús i les oportunitats de networking fan d’aquesta plataforma un actor molt important a tenir en compte per a totes les organitzacions.

Aquest acte ha tingut un participació de més de 35 persones de diferents empreses, centres tecnològics i universitats.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies